Παράταση για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, όχι ακριβώς για την πλατφόρμα mydata

Παράταση για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, όχι ακριβώς για την πλατφόρμα mydata

Όλοι περίμεναν εναγωνίως την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που αναμενόταν ότι θα έδινε παράταση στην έναρξη της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Τελικά, το υπουργείο έβγαλε ανακοίνωση ότι πράγματι η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα καταστεί υποχρεωτική από 1η Απριλίου 2021 αλλά παρ’όλα αυτά, η διαβίβαση όλων των παραστατικών στην πλατφόρμα MyData τίθεται σε ισχύ για όλα τα παραστατικά που εκδίδονται από 1η Ιανουαρίου 2021.

Εν ολίγοις, όλα τα παραστατικά που θα εκδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα MyData αλλά με διαφορετική προθεσμία (συγκεκριμένα όχι αργότερα από τις 31 Οκτωβρίου 2021). Παραθέτουμε παρακάτω την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020

Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ: Από 1.4.2021 η έναρξη της υποχρεωτικής διαβίβασης παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA

Με τροποποίηση της κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, μετατίθεται για την 1/4/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων-myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.

Κατόπιν αιτημάτων φορέων της αγοράς και λαμβάνοντας υπόψη τα γενικότερα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί το 1ο τρίμηνο του 2021 ως επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης και προσαρμογής των επιχειρήσεων στη λειτουργία του myDATA.

Διευκρινίζεται ότι τα παραστατικά που θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις το 1ο τρίμηνο του 2021, θα πρέπει επίσης να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA, με διαφορετική προθεσμία και συγκεκριμένα όχι αργότερα από την 31/10/2021, ώστε να διαμορφωθεί η ολοκληρωμένη εικόνα κάθε επιχείρησης στα ηλεκτρονικά βιβλία για το 2021.